Moștenitorul unui bogătaș interbelic, Steven Ausnit: „Avem de recuperat din România bunuri în valoare de 37-38 milioane de dolari”

Moștenitorul unui bogătaș interbelic, Steven Ausnit: Avem de recuperat din România bunuri în valoare de 37-38 milioane de dolari
Publicat: 10/06/2012, 14:20
Actualizat: 31/01/2019, 12:24

Familia omului de afaceri din perioada interbelică Max Auschnitt mai are de recuperat din România bunuri a căror valoare este estimată la 37-38 de milioane de dolari, a declarat Steven Ausnit, fiul fostului mare industriaș, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV.

„Valoarea bunurilor pe care le are de recuperat familia sunt estimate la aproximativ 37-38 milioane de dolari”, a spus Steven Ausnit.

El a explicat că deși a recăpătat o parte din averea tatălui său, familia sa mai are încă de primit despăgubiri.

„Am reușit cu casa, tatăl meu avea acțiuni în uzinele și domeniile Reșița, dar cea mai mare parte din avere era în fabricile de la Titan-Nădrag-Călan, pe care el le-a creat. Când ne-am dus să căutăm documentele și arhivele ne-au zis că n-au nimic. În urmă cu 2-3 ani un prieten a găsit 18 dosare, și atunci am avut dovezile necesare, Curtea ne-a dat dreptul, am fost la AVAS și am primit acțiuni în Fondul Proprietatea. Iar ăștia au amânat și până astăzi nu am căpătat nimic”, a spus Ausnit.

El a afirmat că dacă va primii partea sa din banii datorați de statul român vrea să acorde mai multe burse pentru studenți români la Harvard și intenționează să investească într-o școală de meserii la Lugoj.

Întrebat cum crede că își va recăpăta banii, pentru că statul nu are bani, fiul fostului industriaș a afirmat:”Are, are. Statul are acțiuni în compania de gaz, în alte companii, și poate pune acțiunile astea”.

Ausnit a început deja o primă investiție în România, lângă Lugoj, într-un parc de camioane. El estimează că proiectul va fi gata în 2-3 luni.

Fiul lui Max Auschnitt afirma în toamna anului trecut că este mulțumit de despăgubirile primite până acum de la statul român, în ciuda scăderii acțiunilor Fondului Proprietatea (FP), iar avocații moștenitorului fostului industriaș sau pronunțat în favoarea listării Fondului la o bursă externă.

Ausnit mai are de primit despăgubiri în valoare de 126 de milioane de lei pentru în titluri la Fondul Proprietatea pentru acțiunile deținute la Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan, proces tergiversat de către Agenția Națională de Restituire a Proprietăților (ANRP), potrivit avocaților acestuia.

El a primit deja despăgubiri pentru participația la Uzinele de Fier Reșița, dar Ausnit a evitat să dea un răspuns privind valoarea deținerilor, arătând că nu știe exact numărul de acțiuni deținute la Fondul Proprietatea. Ausnit este unul dintre cei mai mari acționari privați persoane fizice ai Fondului Proprietatea.

Steven Ausnit, în vârstă de 88 de ani, a părăsit România în anul 1939 și trăiește în SUA, unde a dezvoltat și vândut ulterior o afacere în domeniul ambalajelor.

„Poate am câteva milioane, dar nu sunt sărac”, a spus el.

Supranumit „Regele de Fier”, Max Auschnitt s-a născut la Galați în 1888, a absolvit Academia de înalte studii comerciale și de export din Viena, a fost președinte al Asociației generale de Industrie din Banat, vicepreședinte Uniunii Generale a Industriașilor din România și senator al Camerei de Comerț și Industrie din Galați.

Auschnitt a creat Uzinele Metalurgice Titan-Nădrag-Călan (TNC) și a condus Uzinele și Domeniile de Reșița (UDR) companie care avea înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial cea mai mare cifrã de faceri din România și cei mai mulți angajați.

Max Auschnitt a făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena, Monaco și firme românești, precum Societatea Română de Telefoane și Banca Chrissoveloni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a rămas în străinătate, retrăgându-se în final în Statele Unite, unde a murit în 1959. Toate proprietățile sale au fost confiscate de guvernul comunist în 1948.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu, despre campania online a lui Călin Georgescu: „Sursa de finanțare a fost una externă....
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Călin Georgescu spune că sucurile conțin „nanocipuri care intră în tine ca într-un laptop”
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a...
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în...
CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok pentru campania lui Călin Georgescu: Manipularea opiniei publice...
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Cine este și cu ce se ocupă Oana Lasconi, fiica Elenei Lasconi. Trecutul dureros al...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce mașină a mai primit David Popovici?
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Dan Diaconescu aruncă bomba. Adevărul ascuns despre Călin Georgescu: Vă arăt mesajele
Călin Georgescu provoacă scandal mondial. Decizie fără precedent
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
O explozie misterioasă de culoare la animale a durat 100 de milioane de ani